RSS
 

Cat de eficient trebuie sa fie un comportament comparativ cu forta, pentru a-l numi comunicare?

10 Sep

In anumite cazuri, economia efortului este evidenta: cand o pasare emite un sunet de alarma la vederea unui pradator, intregul stol va parasi zona de risc. In alte cazuri, aceasta economie este mai putin vizibila. Astfel, masculii cerbi intra in competitie pentru grupurile de femele, la inceputul sezonului de reproducere, emitand mugete unul spre altul.

pigeons-1197-1366x768De cate ori un mascul se retrage in fata emisiilor sonore ale celuilalt, competitia se incheie fara agresiune directa. In acest caz se poate vorbi despre o economie a efortului, emisiile sonore fiind mult mai putin riscante decat lupta corp la corp. Studiile de etologie in teren au arata insa ca si astfel de comunicare sonora implica un oarecarre efort, masculii emitand la rate ianlte fiind efectiv epuizati fizic dupa un astfel de duel vocal. Precizarea privind economia efortului a fost introdusa deci pentru a distinge comunicarea de manipularea fizica directa.

Roinsecticide.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

 
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.